Bij Hillenaar Uitvaartzorg kunnen wij alles voor u regelen en begeleiden wat met de uitvaart te maken heeft. Maar er zijn ook best veel dingen die u desgewenst zelf, of samen met ons kan en mag doen. Hieronder enkele voorbeelden:

Laatste verzorging

Zo mag u bijvoorbeeld zelf de laatste verzorging aan uw dierbare geven. Natuurlijk kunt u hierbij op ons advies en onze assistentie en ondersteuning rekenen. U kunt daarbij van tevoren aangeven wat u wel of niet zelf wilt doen. En mocht het te moeilijk worden, dan nemen wij het gewoon van u over.

Ook verplegend personeel of de wijkverpleging kan van dienst zijn bij de laatste verzorging. Het is maar net waar u voor kiest.

Ook kunt u ervoor kiezen om alleen maar aanwezig te zijn bij de laatste verzorging. Wij vertellen u daarbij stap voor stap wat we doen en waarvoor.

Het (thuis) opbaren en in de kist leggen

Het is in veel gevallen mogelijk om een overledene thuis op te baren. Dit kan op bed, of in een uitvaartkist. Hierbij maken wij gebruik van speciale mobiele koelelementen.

Wanneer er voor gekozen is om thanatopraxie, een milde vorm van balsemen, toe te passen, dan is het gebruik van een koelelement niet nodig.

Bij het thuis opbaren en het in de kist leggen van uw dierbare, mag u ook overal bij helpen of het onder onze begeleiding zelf doen.

De aangifte van overlijden

De aangifte van overlijden moet plaatsvinden bij de burgerlijke stand van de gemeente waarin iemand is overleden. Dit hoeft dus niet de eigen woonplaats te zijn.

Wettelijk gezien mag iedereen die ‘kennis heeft van het overlijden’ aangifte doen. In de meeste gevallen is dit de uitvaartondernemer. Maar er is geen enkel wettelijk bezwaar om deze aangifte als nabestaande zelf te doen.

Wanneer er aangifte van overlijden wordt gedaan, moet de door de schouwarts opgestelde overlijdensverklaring overlegt worden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze stelt vervolgens een akte van overlijden op welke geldt als wettelijk bewijs van overlijden. Deze akte van overlijden heeft u nodig voor onder andere de notaris, de bank, verzekeraars en diverse andere instellingen en organisaties die van het overlijden in kennis gesteld moeten worden. U kunt hiervoor zelf zoveel als nodig kopieën maken van de akte.

Van de ambtenaar van de burgerlijks stand, krijgt u tevens het verlof tot begraven of cremeren uitgereikt. Dit verlof is noodzakelijk als bewijs voor de begraafplaats of het crematorium.

Zelf een kist maken

Er is geen enkele wettelijke verplichting om gebruik te maken van een kist. Wel zijn er regels verbonden aan de omhulling van het lichaam van een overledene. Het lichaam moet op een hygiënische manier naar de laatste rustplaats gebracht kunnen worden. Dit mag ook in een lijkwade zijn, of bijvoorbeeld in een favoriet dekbed van degene die overleden is. Deze omhulsels moeten wel van biologisch afbreekbaar materiaal zoals bijvoorbeeld katoen gemaakt zijn.

Er zijn veel alternatieven waarover wij graag met u meedenken.

Indien er geen gebruik gemaakt wordt van een kist, is het verstandig om van te voren bij de begraafplaats of het crematorium te informeren of het gewenste omhulsel toegestaan is.

Om hygiënische redenen is het niet toegestaan om een overledene zonder enig omhulsel te begraven of cremeren.

In veel gevallen wordt er nog altijd gekozen voor een kist. Tegenwoordig is er veel keuze op het gebied van uitvaartkisten. Er zijn veel verschillende modellen in uiteenlopende houtsoorten verkrijgbaar.

U kunt ervoor kiezen om zelf een kist te maken en deze bijvoorbeeld te beschilderen in een favoriete kleur of te voorzien van passende afbeeldingen.

Op internet zijn verschillende video’s te vinden met instructies voor het maken van een uitvaartkist.  Hieronder ziet u een voorbeeld: 

In Nederland mag een kist om milieutechnische redenen niet van kunststoffen of metalen vervaardigd zijn.

Het vervoer van de kist

Er worden geen wettelijke eisen gesteld aan het vervoermiddel waarin een overledene verplaatst wordt. De traditionele rouwauto wordt weliswaar nog vaak gebruikt, maar er zijn geen belemmeringen om te kiezen voor willekeurig ander vervoer.

Dit betekent dat nabestaanden zoals u de overledene desgewenst zelf mogen vervoeren met eigen vervoer of een gehuurd of geleend busje.

Ook zijn er diverse andere mogelijkheden voor speciaal rouwvervoer. Wij adviseren u graag hierover. U kunt er tevens meer over lezen in het menu Rouwvervoer op onze website.

Het dragen of begeleiden van de kist

Ook hiervoor geldt dat er geen wettelijke voorschriften zijn.

U mag de kist zelf naar het graf dragen of begeleiden op een rijdende baar. Hiervoor hoeven dus niet per se professionele dragers ingeschakeld te worden. Vanzelfsprekend wordt u hierbij door ons geïnstrueerd en geassisteerd.

U kunt er zelfs voor kiezen om de kist zelf te laten dalen in het graf.

In het crematorium kunt u, als u dit wilt, zelf de kist aan het begin van de afscheidsplechtigheid binnendragen of rijden.

De overledene zelf naar de ovenruimte in het crematorium begeleiden

In vrijwel alle crematoria is het mogelijk om zelf de kist met de overledene naar de ovenruimte te begeleiden en aanwezig te zijn bij de invoer in de crematieoven.

Overleg vooraf is raadzaam.

Zelf de rouwkaart maken

Het staat u vrij om zelf de rouwkaart te ontwerpen met een tekst en afbeeldingen naar keuze. Wij kunnen u daarbij adviseren en voorbeelden laten zien.

Zelf de bloemstukken uitkiezen

Het staat u vrij om door een door uzelf gekozen bloemist een bloemstuk te laten maken of deze zelf samen te stellen.

Zelf beeld en geluid uitkiezen en samenstellen

Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor muziek én beeldmateriaal tijdens de afscheidsplechtigheid. U mag dit zelf verzorgen middels bijvoorbeeld het maken van een PowerPointpresentatie. Wij kunnen u helpen om dit op de juiste manier aan te leveren op de locatie waar de plechtigheid gehouden wordt.

Wellicht zijn er ook nog andere dingen die u graag zelf zou willen doen. Wij adviseren u daar graag bij.

Uit het bovenstaande blijkt dat u veel mag doen. Maar dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Wanneer dit te ingewikkeld of teveel voor u is, kunt u vanzelfsprekend alles ook volledig laten verzorgen door Hillenaar Uitvaartzorg.

Hillenaar Uitvaartzorg

Ervaren vanaf 1996

 Betrokken, Betrouwbaar, Bekwaam