In Nederland kiezen nog steeds veel mensen voor een begrafenis.De keuze hiervoor hangt af van onder andere familietradities, persoonlijke voorkeuren of religieuze overwegingen.

Begraven in een algemeen graf  

Een algemeen graf is minder duur dan een particulier graf. De redenen voor de lagere kosten van een algemeen graf zijn de beperkingen die horen bij een dergelijk graf. Er mogen in een algemeen graf 3 overledenen begraven worden. Nabestaanden kunnen niet zelf bepalen wie er bij een dierbare in hetzelfde graf begraven worden. Dit houdt tevens in dat er slechts plaats is voor 3 kleinere grafmonumenten.

De algemene graven worden in chronologische volgorde op datum van overlijden uitgegeven door de begraafplaats.

Bovendien is de looptijd van een algemeen graf slechts 10 jaar. Daarna heeft de begraafplaats het recht om het graf te ruimen. U kunt dan hooguit kiezen voor een herbegrafenis van de stoffelijke resten. Maar dan wordt u nogmaals met de kosten van een (her)begrafenis geconfronteerd.

Begraven in een particulier graf

Een particulier graf heeft een langere looptijd. Meestal is dit zo’n twintig jaar, maar soms is ook een langere periode mogelijk. Dit hangt af van het beleid van de begraafplaats van uw keuze. U huurt het graf voor de afgesproken periode van de begraafplaats.

Meestal is er in een particulier graf plaats voor 2 tot 3 overledenen. Nabestaanden bepalen zelf wie er in een dergelijk graf wordt bijbegraven.

Na afloop van de huurperiode is er de mogelijkheid om  de huur van het graf te verlengen. In de meeste gevallen is dit steeds per 10 jaar.

Afhankelijk van de begraafplaats, is het vaak mogelijk om de locatie van het graf uit te zoeken.

De kosten van een particulier graf liggen hoger dan die van een algemeen graf. Dit heeft te maken met de huurperiode, kosten van begraafrecht, het jaarlijks onderhoud van het graf en het plaatsingsrecht voor een gedenkteken.

Een graf op een natuurbegraafplaats.

Er wordt door steeds meer mensen gekozen voor een begrafenis op een natuurbegraafplaats. In dat geval kiest u voor een graf op een plek midden in de vrije natuur.

Meer informatie over natuurbegraafplaatsen kunt u onder andere vinden via de onderstaande links:

Natuurbegraafplaats Heidepol

Natuurbegraafplaats Koningsakker

Er zijn in Nederland meer natuurbegraafplaatsen. Hillenaar Uitvaartzorg helpt u graag verder met het maken van een geschikte keuze.

Hillenaar Uitvaartzorg

Ervaren vanaf 1996

Betrokken, Betrouwbaar, Bekwaam