Vanaf 1955 is cremeren in Nederland wettelijk toegestaan. Sinds 2003 worden er meer mensen gecremeerd dan begraven. Ruim 60 procent van de Nederlanders kiest voor cremeren en zo’n 40 procent voor begraven.

Vaak is het een persoonlijke voorkeur waarom mensen voor een crematie kiezen. Maar ook de financiën kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Cremeren is namelijk een stuk goedkoper dan begraven. Dit heeft voor het grootste deel te maken met het feit dat er bij een crematie geen grafkosten zijn.

Bij een crematie wordt het lichaam van een overledene in een speciale crematieoven verbrand. Dit proces duurt gemiddeld vijf kwartier. De crematie vindt in principe plaats op de dag van de afscheidsplechtigheid. Steeds meer crematoria bieden ook een mogelijkheid om de crematieplechtigheid in de avond te houden.

In veel crematoria mogen nabestaanden die dat willen aanwezig zijn bij de invoer van de overledene in de crematieoven. Daarbij wordt door het crematoriumpersoneel iedere stap respectvol uitgelegd. Dit kan een waardevol moment zijn in de wetenschap dat u zodoende tot op het laatste moment bij uw dierbare kunt zijn.

In Nederland is wettelijk bepaald dat de as van een overledene na de crematie 1 maand bewaard wordt in een speciale ruimte van het crematorium. Deze ruimte is niet toegankelijk voor nabestaanden.

Er zijn meerdere redenen voor deze wachttijd van een maand. Zo hebben de nabestaanden bijvoorbeeld voldoende tijd om na te denken over wat ze met de as willen. Het is ook mogelijk dat de overledene zelf specifieke wensen heeft aangegeven of in een testament heeft laten opnemen. Denk aan bijzetting van de as in een familiegraf of uitstrooiing op een speciale plek die belangrijk tijdens iemands leven was. Wanneer nabestaanden de as al uitgestrooid of verdeeld hebben, dan zou die wens niet uitvoerbaar meer zijn.

Bij dwingende redenen kun je een ontheffingsverzoek indienen. De rechter bekijkt dan of je belangen zwaar genoeg wegen om de wachttijd van 1 maand te verkorten.

Vrijwel alle Nederlandse crematoria hebben ruime sfeervolle aula’s waar een afscheidsplechtigheid gehouden kan worden. Ook zijn er goede voorzieningen op het gebied van condoleanceruimtes en catering.

Voor meer informatie over de mogelijkheden zijn wij u graag van dienst.

Wij hebben uitstekende ervaringen met crematoria in onder andere Ede, Arnhem, Amersfoort, Utrecht en Nijmegen.

Hillenaar Uitvaartzorg

Ervaren vanaf 1996

 Betrokken, Betrouwbaar, Bekwaam